Sivut

torstai 21. heinäkuuta 2011

Tästä se alkaa..

Elikkäs aloitin blogin New Day niillä suunitelmilla, että kerron kuinka valmistun sitten joskus kätilöksi. Kesäloman loputtua siirryn 9lk:lle ja siellä tulee sitten valinnat mihin tosiaan tahdon jatkaa, tän peruskoulun jälkeen. Olen suunitellut, että opiskelen itseni eka lähihoitajaksi, suuntaudun sairaanhoitoon, sitten, kun lähihoitaja koulu on ohi, menen opiskelemaan itseni sairaanhoitajaksi, ja sitä kautta sitten kätilöksi. Olen kuullut myös, että tampereella olisi semmoinen koulu jossa pystyy suoraa opiskella itsensä kätilöksi, tms, mutta mitä enemmän koulutusta sitä parempi, tai ainakin itse ajattelen näin. :)

Miksi juuri kätilöksi? - Siihen ei tosiaan ole mitään kovinkaan erityistä syytä, kuten "kaikki sukulaiseni ovat jossakin sairaalassa töissä", "tahdon nähdä pikkusia vauvoja joka päivä", tms. Vaan oikeastaan se, että tahon jotenki auttaa. Sitten tietenkin, kun ajattelee, niin melkein joka työssä autetaan jollakin tavalla, joten vain jotenkin päädyin, että kätilö, siksi mä tahdon sitten joskus. Siinä saa auttaa, se on tosi tärkeä työ, ja okei, myönnetään.. haluun nähdä pikkusia vauvoja, koska ne on aivan järjettömän sulosia. Tietenkin tiedän, että siinä ammatissa on paljon surujakin, kuten jotain, että vauva kuoleekin mun käsiini, tai jotain, mutta oon jo sisäistäny ne ja tiedän, että tuun kestää sen. Se tietenkin kauheaa, mutta yritän kestää sen.

Ja tosiaan, siihen on aika kauan aikaa enne, kun pääsen kätilöksi (jos edes pääsen), mutta ysiluokalla alkaa se taival kohti sitä ammattia. Valitsen minne kouluun haluan, sotessa (sosiaali- ja terveysala) on ne haastattelutkin ja sillee, nii niistä kerron ja semmoista. Mutheei, suurin ongelma tässä mun valinnassa on, että pelkään järkyttävästi piikkejä. Pystyn piikittää toisia (kokeillut olen, kun käytiin sotessa tutustumassa 8lk:lla) ja se ei tunnu ittestäni pahalta, mutta itte pelkään piikkejä, jos siis muhun piikitetään. Se on hölmöö, mutta.. joo. Oon myös kuullut, että sotessa piikitetään toisia ja harjotellaan niit piikittelyjä, yms, mut toivotaan, että kestän sen !

Tuos nyt oli aluksi vähän tietoa, että minne haluun ja mitä tuun tekee sen eteen, ja miksi haluun siks.Tästä päivästä sen verran, että oli aivan ihanan lämmintä ja kävin kaupungilla erään Mari ystäväni kanssa. Ostin kaksi leffaa, ihonpesuaineen ja sain viel kaupanpääliseks näytepullon sunsilkin shampoota (vaikka omistankin jo sitä shampoota, mutjoo.), enkai muuta. Käytiin myös mäkkärissä syömässä ja semmoista. Äsken kävin ostamassa kaupasta ittelleni karkkipussin ja twister jäätelön, naminami. Eli kohta laitan leffan pyörimään (jomman kumman minkä ostin) ja herkuttelen. (-: Ainiin, molemmat leffat maksoi ainoastaan 2! Oli hyvä löytö. :) Huomenna, tai jopa ehkä tänään illemmalla saattaa tulla arvostelu siitä leffasta minkä kohta katon, eli sitä odotellessa.

Huomioitavaa: Tässä blogissa on ihan lifestyle- kirjoitustakin, eli en vain haaveammatistani (kätilöstä) kirjoittele koko ajan, sillä eihän joka päivä tule uutta asiaa siitä, mutta aina, kun tulee jotakin siitä eteen, niin lupaan, ja varmasti lupaan, että kirjoitan siitä. Eli, jos tulee pieni aate siitä, niin kirjoitan sen tänne. (: Blogissani tulee olemaan kuvia ostoksistani, leffa-arvosteluja ja muuta normaalia, mutta pääasiassa sitten niitä kätilö juttuja, ja muuta koulutukseeni liittyen, kun sen ajankohta tulee! :) Ja vielä sitä, että nyt en voi lisäillä kuvia, koska kamerani on kadonnut (ikävä kyllä..) ja puhelimestani en osaa lisäillä kuvia, mutta kyllä se kamera jostain löytyy ja saatte vähän jotain kuviakin tänne!

Love; Roosa

7 kommenttia:

 1. Heippa! Suomessa on useita ammattikorkeakouluja (ainakin Oulu, Savonia (Kuopio), Jyväskylä, Tampere, Turku ja Helsinki (Metropolia)), joissa voi opiskella suoraan kätilöksi toisen asteen koulutuksen jälkeen. Eli voi hakea suoraan hoitotyön koulutusohjelmaan, kätilötyön suuntautumisvaihtoehtoon. Kätilöntutkinto on niin ikään kaksoistutkinto, sillä kaikki kätilöt valmistuvat ensin sairaanhoitajiksi ja "erikoistuvat" kätilöksi. Ei siis tarvitse hakea erikseen ensin sairaanhoitaja- ja sitten kätilökoulutukseen. :)

  Tsemppiä haaveen toteutukseen, vaikka ne haaveet vielä muuttuisivatkin (olet vasta niin nuori)!

  Terveisin: tänä kesänä kätilökouluun päässyt :)

  VastaaPoista
 2. Minä myös meinaan kätilöksi! Opiskelen nyt lähihoitaja koulussa ja valmistun ensikeväänä. Sitten mahdollisesti parivuotta töitä jonka jälkeen haen kätilökouluun. Itse olen todennut, että juuri lähihoitaja:na työskentely on hyvä pohja kätilö-koulutukselle. Näkee sairaalamaailmaa ja osaa ehkä arvioida onko itsestä kätilöksi. Kätylön työ kun ei ole vain lapsen ulos auttamista vaan myös kaikkea muutakin.

  Onnea kuitenkin opintoihin! :)

  http://www.tepsuu.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Heippa Tepsu!

  Kiitos kommentista ja tuosta rohkaisusta. Itseänikin kiinostaa kauheasti tuo kätilö koulu, vaikka eihän sitä tiedä, että onko se varmasti oikea paikka itselleni, mutta toivotaan parasta!

  VastaaPoista
 4. Heippa Sonjallekkin! :)

  En ollut yhtään huomannut, että toinenkin kommentti oli tänne tupsahtanut. Joo tosiaan, olen nuori, joten haave saatta vielä tuosta kätilötyöstä muuttua, mutta toivotaan parasta, että ei. :) Joo olin tosiaan kuullut siitä, että voi opiskella suoraan kätilöksi, tuolla kaksoistutkinto tyylisella menetelmällä, mutta kun en halua vielä muuttaa täältä lappeenrannan läheisyydesta noin kauaksi näin nuorena, niin ensimmäiseksi taidan opiskella kuitenkin lähihoitajaksi, jos siellä vaikka se mieli muuttuukin, mutta toivotaan, että ei! :) Kiitos kauheasti kommentistasi! :)

  VastaaPoista
 5. Heii! Pakko tulla kommentoimaan. Ite tulin valituksi nyt Ouluun sosiaali ja terveysalan kätilötyön koulutusohjelmaan :) Eli ihan suoraa kätilöksi alotan lukemaan. Ite menin lukioon 9lk jälkeen ja kätilökoulu kestää sen 4,5v. Ja koulutus taitaa kestää ihan saman ajan myös niillä ketkä ovat käyneet lähihoitajaksi lukion sijaan. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
 6. Tosiaan kuulostaa melko pitkältä suunnitemalta, vaikka mikäs siinä. Jos suoraan opiskelet ensin lähihoitajan sitten sairaanhoitajan ja lopuksi kätilön niin olet valmis noin 25 vuotiaana, ja kuten voi kuvitella heti ei välttämättä pääse opiskelemaan, voi haluta perustaa oma perhe siinä välissä tai joutua tehdä töitä.

  Vuosia vähennät välistä sillä, että menet ensin lukioon tai teet lähihoitajan tutkinnon, jonka jälkeen suoraan AMK:hon kätilölinjalle. Siihen en ota kantaa kumpi on parempi, lukio vai lähihoitajakoulu. Lähihoitajana on tietysti ammatti jo taustalla että voi tehdä hoitoalan töitä, mutta ei sillä kätilöopintoja yhtään lyhennä lukiokoulutukseen verrattuna.

  Tosiaan jos tekee erikseen sairaanhoitajan tutkinnon (3,5v) ja siihen päälle kätilöopinnot, joutuu opiskella pelkästään näitä 5-6 vuotta 4,5 vuoden sijaan. Eli toisen asteen koulutus ja kätilöopinnot on sun taktiikalla yhteensä 8-9 vuotta, mutkia oikoen 7,5 vuotta.

  Ja sairaanhoitaja tekee oman opparin, kätilöopintoihin jatkaessaan vielä siihen päälle jonkinlaisen opinnäytetyön kehittämistehtävän. On kuulemma muutenkin rankempia lukujärjestyksiä.

  Tulipa sekavasti selitettyä. :D

  Mutta piikkikammo ei haittaa! Mullakin oli ja meni ohi ainakin enemmiltä osin :)

  VastaaPoista
 7. Laura: Oon itekkin miettinyt, että on aika pitkä tää mun kaava ruveta kätilöksi, mutta tosiaan toi sun kommentti auttoi! :) Tarkotitko, että eka opiskelisin lähihoitajaksi ja siitä suoraan menen opiskelemaan kätilöksi? Ja kumminikin sanoi, että joutuu noissa väleissä ehkä töitä tehdä, mutta eihän siinä mitään! :) Lukio ei itselleni tunnu oikelta paikalta, koska en millään jaksa lukea. Jokaiseen ammattiin tietty joutuu opiskella ahkerasti, mutta oon kuitenkin kokenu paremmaksi, että saan suoraan jonkun amma ttin (sen 3 vuoden opiskelun jälkeen), kun taas opiskelen 3 vuotta ja saan vain lisää tietoa. Mutta makunsa kullakin! :)

  VastaaPoista

Kommentoikaa toki, se piristää kivasti ! ♥